Trädgårdsdesign

Växternas vintervärde – frökapslar

8 januari, 2016
Äppelmynta

Så här års är de flesta växter i trädgården överblommade och i vila. Löven har fallit från träden, de ettåriga växterna är för länge sedan bortrensade och perennerna har vissnat. Det betyder inte att trädgården måste vara trist! En viktig aspekt i trädgårdsplanering är att se till att det finns värde i trädgårdsrummen hela året runt. Ett av dessa värden är växternas frökapslar. Det gäller dels de växter som vi planerar in, men vi kan också välja att behålla en del av de vilda växterna, eller ogräset, om vi ser skönhet i deras uttryck.

IMG_0004

Skräppans frökapslar  har en vacker struktur och djupt rostbrun färg och älskas dessutom av småfåglarna. Den passar också väldigt fint att ta in och pryda hemmet med.

IMG_0006_2

Tistlar av olika slag är ytterligare en mycket tacksam vinterväxt. Beroende på vilken tistel man har ser frökapslarna olika ut men alla är stadiga och fina. Här är ytterligare en vild sort som växer i min trädgård. Jag har inte undersökt exakt vilken sort det är, men det spelar ingen roll, den är vacker och därför är den välkommen hos mig.

IMG_0010_2

Av de växter jag själv valt att plantera i min trädgård är myntorna några av de vackraste vinterväxterna. Här är en äppelmynta som fortfarande står fin även om hösten varit lång och blöt. Om frosten kommer tidigt blir det torrare i luften och då står ofta kapslarna ännu vackrare. Just i år har det som bekant varit ett slaskigare väder och då blir kapslarna lätt lite hängiga. Därför är de som nu finns kvar än vackrare för mig.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply