Projekt Fägersten

Bland drömmar och byggdamm

14 mars, 2016
IMG_0437

Jag är så ambivalent. Jag njuter när ytor blir spacklade och målade  och det börjar kännas helt. Samtidigt kan jag tycka att det är nästan tragiskt att ta bort all denna historia. Jag tror vi måste behålla någon plats i huset där de gamla tapeterna och historiens gång får leva kvar. Det är ju dessutom lite ”inne” nu. Vilket i sig inte är något jag strävar efter. Jag vill skapa ett hem utifrån våra drömmar, inte vad trendanalytikerna talar om. Jag tycker att varje hem bör spegla de som bor där i kombination med husets arkitektur och historia, men att inspireras och ta med inslag av trend, det kan vara kul.

IMG_0429Vårt hem ska kombinera våra olika favoritstilar, våra intressen för konstnärligt skapande, böcker i bokhyllor, min galenskap för spel och pussel, min mans superhjältenörderi och vår fascination för detaljer och färg. Till detta kommer vårt hus historia. En tidsepok som har så mycket vackert att erbjuda. Mitt i vimlet av de detaljer vi båda gillar och som faller in under alla dessa ramar upptäcker vi plötligt saker som ”men titta, det är tydligen senaste trenden nu!” och vi inser att vi omedvetet antingen inspirerats av bilder vi sett eller så bara råkar gamla favoriter hamna rätt i tid just nu. Så jag läser trendlistan och undrar hur många punkter jag kan kryssa i sen när huset är klart. Skrattretande, för jag precis som många andra inredningsnördar vill ju leva i tron att man skapat något unikt.

IMG_2171Watson verkar också vilja vara delaktig i besluten. 

Jag inspireras hela tiden av de rådande trender som finns, men försöker alltid se bakom och låta inredningen vila på en grund som bygger på andra värden. En trend kommer och går och att låta den bestämma, kan skapa ett behov av att hela tiden förändra. Förändring är bra, jag älskar förändringar. Jag är en sådan person som t.ex. bara måste prova nya märken eller smaker i mataffären. Men ibland kan jag känna att det finns för många idag som lever i en stress av att hela tiden förändra och förnya. Man tappar bort vilan i det som är här och nu och glömmer att vara tacksam över det man har.

IMG_0443Jag vill att vårt hem ska bli en oas för oss och samtidigt en härlig mötesplats för gamla och nya vänner. Att vi ska kunna slänga oss ner på soffan och tänka att vi har det så underbart bra här att vi inte behöver något annat. Att vi ska lära oss att njuta och att inte glömma glädjen som infann sig när vi insåg att detta hus faktiskt skulle bli vårt. Jag har funderat mycket kring detta att våga stilla sig och hitta skapandet och förändringarna i det lilla istället för att hela tiden leta efter de drastiska valen.

Jag ska låta trädgården och min ateljé bli de ställen där jag får skapa i lagom takt. Jag skapar ju i stora mått på jobbet varje vecka. Mitt hem ska bli min vila, mitt trygga bo. Och det känns ju faktiskt fortfarande lite overkligt, detta hem, vårt hem. En känsla som gärna får vara kvar ett tag, den är skön att känna. Som att jag har det så mycket bättre än jag kan fatta.

IMG_0435När vi går runt nere på bottenplan så känns det overkligt att allt detta blir vårt boende sen. Utrymmet på ovanvåningen känns som hur vi haft det förr så vi kan inte riktigt vänja oss vid tanken att vi verkligen ska få det större. Jag kom på mig själv att säga till mamma att jag skulle gå upp till lägenheten när jag gick upp i trappen till ovanvåningen och min man frågade mig häromdagen hur vi ska kunna nyttja alla rum sen. IMG_0438

Måste också visa vårt fina fynd!

Vi fick lite panik med att hitta en dörr till nya rummet som delar av den stora hallen så att väggen kunde byggas upp. Vi föll båda för en alldeles för stor gammal dörr som vi hittade inne på Malmö Återbyggdepå. Även om det kommer se lite oproportionerligt ut så är vi båda nöjda med inköpet. Exakt vilken färg den ska få har vi inte funderat på än. Tänker att det kan komma när vi lagt alla mer akuta beslut åt sidan.IMG_2014Och här ska dörren sitta. Den är högre än alla andra dörrar i huset och jag undrar om den kommer från något gammalt sjukhus, skola eller var den egentligen suttit. Det där lär förbli en fråga utan svar. Rummet däremot kommer bli min mans favoritrum. Här ska han skapa musik och redigera sina underbara foton. Detta är rummet där min man kommer få både vila och skaparglädje. Sånt prioriteras högt i vårt hem. Då kan det ju passa bra med en lite för stor dörr. Det får symbolisera att drömmar måste få ta plats, det är först då de kan bli verklighet.IMG_0449

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply