Projekt Fägersten

Vårblommor och fönster

2 april, 2016
IMG_0476

Våren kom och hantverkarna med den. Samma stund som lastbilen med våra fönster stannade på uppfarten började regnet falla. Vi skrattade alla åt det komiska i situationen medan regnrockarna åkte på. Efter veckor av oro kunde jag snabbt konstatera att leveransen var till belåtenhet, det är ju ändå en ganska betydande insats i budgeten och som jag tidigare nämnt är fönster väldigt viktiga för mig.

Jag vet inte egentligen när det började, men jag tror att fina respektive fula fönster var rätt vanliga begrepp hos mina föräldrar. I tonåren hade jag börjat förstå hur fönster kan plocka fram eller förstöra husets själ. Jag såg värdet i proportionerna i samspel med den arkitektoniska historien.

Jag brukade under den 40 min långa bussresan till skolan titta på husen vi åkte förbi och fundera på hur de, som i mina ögon inte var fulländade, skulle kunna få ett lyft med nya fönster och jag fantiserade över vilka modeller. Nu stannade det inte vid fönster utan jag fantiserade om allt runtomkring också. En väldigt rolig lek att fördriva tid med, men samtidigt frustrerande eftersom jag aldrig fick se några faktiska resultat.

IMG_1686 kopiaVårt hus före fönsterbytet.

När jag valde fönster till vårt hus så tog jag såklart husets historia i beaktande, att experimentera med fönsterstilar kan bli spännande och ge god dynamik men jag anser att det bör göras med noggrannhet och en tydlig tanke med vad man vill åstadkomma. Om man bara gör det lite lättvindigt utan förståelse för vad det gör med huset blir det oftast inte till en fördel (notera oftast, det händer nån gång ibland att det blir bra trots allt).

Våra fönster är s.k flaggfönster som var vanliga under ett antal decennier runt förra sekelskiftet. I skånska tegelhus från denna tiden var dessa och andra liknande med en spröjs uppe i den lilla rutan vanligt förekommande.

Vårt hus med sina tidigare anspråkslösa, söndriga och bruna fönster var som en enda stor brunröd klump. Med de nya ljusa insatta syns plötsligt hela huset på ett annat sätt när man kommer körande längs bygatan. Om de i framtiden får en annan färg återstår att se, tillsvidare får de behålla sin fabriksvita. Vi har lite annat att  ta i innan det beslutet.

IMG_0468Våra fina fönster på plats.

En total makeover av både utsida och insida skedde på två dygn. Hela karaktären, 20-talet, kom tillbaka. Bara i ett val gjorde jag ett undantag från stilen. Köket som tidigare innehöll en farstu fick med fönsterbytet en egen helglasad dörr rakt ut i trädgården. En underbar känsla när vi nu kan stå och se ut på vårt gamla päronträd och drömma om den prunkande oas vi ska skapa.

IMG_0467Vårt gamla päronträd som jag önskar kunde berätta för oss om trädgårdens gamla tider. Idag ser vi hur gräsmattefolket gått loss och allt spännande som en gång garanterat prytt utsikten ligger skövlat för ”enkelhetens skull”.

Utöver denna veckas stora förvandling har också en massa små detaljer skett. De kommer lätt i skymundan, men ack så viktiga i vår process. Varje dag står vi nere på bottenplan och kliar oss i håret och funderar om det är såhär denna brädan ska kapas eller om det ska vara silikon eller latex. Frågorna är många och vi tar beslut på löpande band.

IMG_4620

Vi gläds över nya fynd, lilla tamburen bjöd på samma klinker som inre hallen.

IMG_4617

Och jag är nöjd när toalettdörren som bara var en vitmålad 80-talsdörr blev utbytt till det gamla originalet som blev över när vi satte igen dörren mellan nya studion och köket. Små saker i sammanhanget, obetydliga kan tyckas, men sånt som ger det lilla extra tycker jag.

IMG_0472

Nu rusar tiden på och vi ser så mycket hända varje dag och något som verkligen bekymrar är det där hemska byggdammet som bara blir värre och värre. Vår lilla bostad på ovanvåningen flyttas om hela tiden. Nu rymmer den både ett nerpackat kök, ett inplastat badkar, fönster till ovanvåningen osv. och mitt i allt detta sitter vi och äter, arbetar och umgås. Jo nog blir detta en tid att se tillbaka på och skratta åt. Och vara lycklig över att den är förbi.

IMG_4601

Slutligen en vårbild från trädgården som vi med spänning upptäcker nyheter i. Som tur var är det inte bara en gigantisk gräsmatta utan också lite rabatter längs tomtgränsen och huskanten. Jag har redan börjat ana pion och hibiskus, två av mina favoriter. Det bådar gott!

IMG_0471

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply