Projekt Fägersten

Från en trädgård till en annan

8 september, 2016
img_2797

Jag klipper gräs och rensar ogräs i vår oas, kolonin. Den har varit till salu under sommaren och inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Någon borde bo där och njuta av de 10 rossorterna, de fantastiska liljorna eller den maffiga vita klematis vars blomning jag nästan missade.

img_5843Den japanska lönnen kommer jag verkligen sakna, färgstark hela säsongen.

Vi köpte kolonin i tron att vi skulle förbli stadsbor och vi älskade verkligen denna lilla oas. Vi diskuterade hur vi skulle renovera och utveckla trädgården allt eftersom under åren framöver. Jag skissade och skissade, skrev lister på växter och gjorde upp arbetsplaner.

img_5894I ena hörnet står en stor gammal inglasad byggnad där förra ägaren härbärgerade husdjur. Jag planerade att använda det som ett orangeri med en liten odling utanför.

Det är lustigt hur snabbt livet kan vända och det man så intensivt planerat för får en helt annan riktning. Huset på landet dök upp och kolonin skulle avvecklas. Även om det kändes tungt att skiljas från den, så visste vi att det var dags. Vi röjde trädgården, städade och stylade stugorna.

img_5889Att en likadan hibiskusbuske som vi njutit av i kolonin visade sig finnas i den nya trädgården kändes osannolikt. Nu blommar de båda vackert när resten av trädgårdarnas blomning börjar avta.

Vi tänkte att denna sommar skulle någon annan njuta av de prunkande rabatterna och doftande rosenbuskarna. Istället fick trädgården lämnas åt sig själv. Lite då och då har jag åkt ut, dragit lite ogräs, klippt lite gräs, njutit av blommornas prakt och tänkt att vad fint växthuset skulle bli om jag bara blev klar med uppfräschningen.

img_5853

Nu har jag istället en annan trädgård att planera. Nästan ett oskrivet blad. De stora träden, hästkastanj, valnöt, björk, sälg mfl, gömmer tillsammans med den förvuxna hagtornshäcken en stor gräsmatta. Endast rosorna längs framsida och en gavel med pioner och hibiskus bryter av med färg. Jag drömmer om prunkande rabatter, sköna uteplatser och rum att upptäcka.

img_5893Den vildvuxna hagtornshäcken ska ansas i höst. Vi får se om vi lyckas få den till en tät och vacker häck framöver.

img_5891Det mäktiga valnötsträdet vittnar om rik frukt i höst. Idag syns knappt trädets prakt då tre björkar trängs med det. När löven trillar av ska björkarna ner och valnötsträdet ska ensam få stoltsera ut mot åkern.

Intresset för trädgård växte sig starkt på kolonin. Där lärde jag mig att t.o.m uppskatta att rensa ogräs och jag insåg vad bra det gjorde för psyket att lägga några timmar i veckan, ibland t.o.m om dagen, att fixa och dona där. Trots att min tid i kolonin blev mycket kortare än jag trott är jag oerhört tacksam för vad den fick mig att upptäcka. En upptäckt jag kanske missat om denna gräsmatteträdgård blev min första trädgård.

img_5897Det har redan hunnit bli flera skisser över den ”nya” trädgården. Denna är redan inaktuell, nya idéer ligger och gror och ska snart ner i ny skiss.

img_5881Så får en solros som vi aldrig trodde skulle hinna upp avsluta dagens trädgårdstema.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply