3kubiks favoriter

3KUBIKS FAVORITER-TEMA STOL

13 oktober, 2016
env_ch335_ch24bk_wide

Bild: CH24 Wishbone chair från Carl Hansen & søn. Pris 7490 kr

Kristinas Favorit

CH 24 Y-stolen är en av de första modellerna som Hans J. Wegner designade till Carl Hansen och søn 1949. Stolen har sedan dess tillverkats utan avbrott sedan 1950.

Y-stolen har uppnått kultstatus och anses vara ett riktigt samlarobjekt, den är eftertraktade över hela världen. Y-stolen är tillverkad av massivt trä med sits av vaxat papperssnöre.

tulipchair_bl_pa01

Bild: Tulip Chair från Knoll. Pris 14750:-

Louises Favorit

Möbeldesignern Eero Saarinen designade en pidestalkollektion för han ville få bort röran av ben som han såg under fyrbenta bord och stolar. I processen i att få fram kollektionen gjorde han hundratals teckningar och senare modeller som han placerade i ett dockhus. Från sin bakgrund som skulptör förfinade Saarinen sin design genom fullskalemodeller som han gjorde av lera. Fullskalemodeller blev sedan möbler som Saarinen testade i sitt eget hus. Efter en process på fem år släpptes kollektionen 1957. Lite kuriosa är att Tulip chair fanns med i originalserien av Star Trek.

eames-plastic-chair-group_upholstery_web

Bild: Eames plastic side chair från Vitra. Pris från 3898 kr.

Susannas Favorit

Eames Plastic Side Chair, formgiven av Ray och Charles Eames, från Vitra är en förnyad version av den legendariska Fiberglass Chair. Den ursprungliga versionen, som faktiskt var den allra första serieproducerade plaststolen, togs fram som ett bidrag i en tävling anordnad av the Museum of Modern Art.

I flera år så utforskade designparet iden om en helgjuten stolsits, gjuten för att passa konturerna av en människokropp. Efter att experiment med plywood och aluminium på 40-talet inte frambringade tillfredsställande resultat ledde deras jakt på alternativa material dem till glasfiberförstärkt polyesterharts. Plaststolarna introducerade också en ny möbeltyp som sedan har blivit vida spridd.

nathalie-stol Bild: Emu Ivy Chair från Coalesse. Pris ca 2000 kr.

Nathalies Favorit

Ivy kollektionen av Paola Navone är inspirerad av den gamla konsten att skulptera buskar. Dessa möbelskulpturer är lätta och minimala där man har experimenterat med metallens mångsidighet. Stolen kan både användas inomhus och utomhus.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply