3kubiks favoriter

3KUBIKS FAVORITER-TEMA SKUGGTÅLIGA KRUKVÄXTER

14 november, 2016
foto-2016-11-08-13-34-10

Bild: Monstera deliciosa, Araceae, kallaväxter

Kristinas Favorit

Monsteran kommer ursprungligen från Syd- och Mellanamerikas tropiska områden. Växten är en epifyt vilket innebär att den växer på andra växter utan att ta näring och vatten ifrån dem. Monsteran får luftrötter som man kan ta bort men inte allihopa då den tar upp syre med dem. De kan även ledas ner i krukan.

I vilt tillstånd kan växten bära annanassmakande frukter men den får sällan frukt inomhus. Frukterna blir då som en omogen grankotte.

foto-2016-11-08-13-38-32

Bild: Pilea peperomioides även kallad P. parasollpilea.

Susannas Favorit

Agnar Espegren introducerade Elefantöra i Sverige 1946. Den kommer ursprungligen från Kina.

Växten är  lättskött och trivs bäst i ljust till halvskuggigt fönster, men inte i söder. Den kan även stå en bit in i rummet. Elefantöra är lätt att föröka då det kommer små nya plantor hela tiden.

foto-2016-11-09-13-46-28

Bild: Ådrig linspeperomia, Peperomia rotundifolia var. pilosior Piperaceae, pepparväxter

Louises Favorit

Peperomian beskrevs först av Carl von Linné och kommer ursprungligen från Florida, Västindien, Centralamerika-Argentina. Växten bildar långa rankor och passar att ha i en ampel eller hög kruka. Den tål både sol och skugga och ska torka upp lätt mellan vattningarna. Den ska däremot inte stå i direkt sol.

e44fbc3a990fbcf2c481f5fbc14141a6

Bild: Asparagus aethiopicus, Asparagaceae, sparrisväxter. Bild från Gård & Villa i samarbete med Blomsterlandet.

Nathalies Favorit

Hängsparris är en art i familjen sparrisväxter som ursprungligen kommer från centrala och södra Afrika

Den trivs ute på sommaren och kan klara så låga temperaturer som 8° C. Växten bildar rotknölar, bulber, som lagrar vatten och näring.  Plantan kan få blommor och efter blomningen kan det komma bär, dessa bär är giftiga. Hängsparrisen är en lättskött växt som vill stå i skugga eller halvskugga, ej i stark sol.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply