3kubiks favoriter

3KUBIK FAVORITER TEMA-TEXTIL

18 januari, 2017
tistlar_bla

Bild: Tistlar från Jobs handtryck. Pris 1615 kr/m

Louises Favorit

Jobs Handtryck trycker sina tyger helt för hand och har gjort det sedan starten 1944. De tillverkar klassiska tyger som inte följer några inredningstrender. De vill istället att konstnärens uttryck och hantverk ska stå centrum. Detta gör att ett Jobstyg alltid är rätt i tiden och alltid modernt. Sedan de startade på 1940-talet har närmare 500 mönster förts över till tyg. Utöver tygerna i metervara så finns deras textiltryck även på väskor, brickor kuddar mm.

Tyget Tistlar är designat av Dagmar Lodén 1949.

e48633fe815d8815130f38c1e0fa4b30-1

Bild: Polonaise Celadon från Designers Guild. Pris 1554 kr/m

Kristinas Favorit

Designers Guilt etablerades 1970 av Tricia Guild. De designar bland annat tyger, tapeter, mattor och plädar. Deras tyger är en uppdatering av traditionella blom- och medaljongmönster i signaturfärgerna grönt och rosa. Tricia Guild har varit en av de största trendsättarna inom inredning de senaste 15 åren.

Polonaise Celadon är ett klassiskt damaskmönster i jacquardvävd sammet. Tyget har hög slitstyrka och är därför ett idealiskt tyg för klädsel av möbler och kuddar.

picknick-94515-0000

Bild: Picknick från Almedahls. Pris 255 kr/m

Susannas Favorit

Almedahls grundades 1846 och har sina rötter i starka nordiska designtraditioner. Företaget har fått sitt namn efter grundaren Hans Wesslaus dotter Alma. Deras produkter är utvecklade för att passa både hem och offentlig miljö.

Tyget Picknick är ett bomullstyg tryckt med Marianne Westmans klassiska mönster från 1954. Marianne Westman räknas som en av Sveriges främsta porslinsformgivare och Picknick formgavs ursprungligen för en servis.

bjorkar-2192-01-01-78

Bild: Björkar av Louise Videlyck för Arvidssons Textil. Pris 229 kr/m

Nathalies Favorit

Textilen Björkar är designad av Louise Videlyck för Arvidssons textil. Naturen är en stor inspirationskälla för henne och hon kan inte sluta att fascineras av naturens egna former och färger.

3kubiks favoriter

3KUBIKS FAVORITER-TEMA JUL

15 december, 2016
amj14sset5

Bild: Julgranskulor från Alessi. Pris 170 kr

Kristinas Favorit

Fantasifulla julgranskulorna  designade av Marcello Jori  för Alessi. Kulorna  kombinerar två traditioner Jesu födelse och att klä granen. De är gjorda av blåst glas och är handmålade.

nordiclight4_black_unfolded

Bild: Nordic light från Design House Stockholm. Pris från 799 kr.

Louises Favorit

Ljusstaken Nordic light från Design House Stockholm är formgiven av Jonas Grundell. Nordic light har blivit en  designklassiker tack vare sin enkelhet och flexibilitet. Armarna går att fälla ut så att ljusstaken kan få vilken form man vill. Ljusstaken finns både med fyra och sex armar och i färgerna vitt, rött och svart.

ljusstake

Bild: Ljusstake Whirlabout från de Intuitiefabriek. Pris från 450 kr.

Susannas Favorit

De intuitiefabrik är en designgrupp endast bestående av kvinnor. För dem är materialet och att skapa föremålen för hand det viktigaste. När de designade ljusstaken Whirlabout har de inspirerats av de klassiska änglaspelen. Värmen från ljusen får propellrarna  att snurra. Ljusstaken är tillverkad i svart mdf, stål och mässing.

boom7

Bild: Foto från JajaMusic

Nathalies Favorit

En perfekt idé att hänga granen i taket. Då kan man t.o.m. använda en konstgjord gran om man sprejar den på det här sättet. Är man trångbodd, har katt och hund eller små, klåfingriga barn är lösningen denna. En klar favorit!

3kubiks favoriter

3KUBIKS FAVORITER-JULBLOMMA

9 december, 2016
0e1c3f99f8ae7e22ca6d8fb4789f87d1

Bild: Rumsgran (Araucaria heterophylla). Foto från Blomsterlandet

Kristinas Favorit

Rumsgranen kommer ursprungligen från Norfolk Island utanför Australien. Karaktäristiskt för granen är dess mjuka barr och symmetriska grenverk. På sin naturliga växtplats kan den bli upp till 50 m. Rumsgranen ska stå ljust men inte soligt och hållas lätt fuktig. Idealiskt är ett frostfritt inglasat uterum.

2-1

Bild: Amaryllis Picotee. Foto från Klostra.se

Nathalies Favorit

Det finns massor med olika sorters Amaryllis. Amaryllis Picotee är en lite ovanligare sort som är vit med ett rött streck runt kronbladen.

Amaryllissläktet härstammar från södra halvklotet, från Sydafrika och Brasilien.

Den växt som vi i dagligt tal kallar Amaryllis heter Hippeastrum x hortorum. Släktet Amaryllis har bara en art, Amaryllis belladonna, kapamaryllis. Kapamaryllis är inte vinterhärdig hos oss men de används som trädgårdsväxt i sydliga länder.

En amaryllis som har köpts knoppig ska placeras ljust och vattnas sparsamt. Blomsterstängeln blir annars lätt lång.

 

juletraer_01_3701

Bild: Granar från Fabulouse Goose. Pris från 219 kr.

Susannas Favorit

Granar tillverkade av tjockt kvalitetspapper. Granarna sätts ihop med pärlor mellan grenarna på en silkestråd. Lika fina att hänga enskilt som i en grupp för att bilda en liten skog. Perfekt pyssel till jul. Granarna finns även i en variant på fot.

 

foto-2016-12-08-08-43-33-1

Bild: Jultulpan (Tulipa gesneriana)

Louises Favorit

Jultulpanen finns i blomsteraffärer runt jul och sköts på samma sätt som hyacinten. Tulpanen har all näring som behövs i löken. Det är bara att sätta ner löken i jorden och vattna sparsamt. Den får inte bli för blött för då ruttnar löken. Löken går även att odla utan jord i t.e.x en glasvas. Själva löken ska inte ligga i vatten utan man kan ha lite stenar i botten, som löken vilar på, medan rötterna går ner i vattnet. Eller så kan man använda en hyacintvas. Tulpanen är snygg att använda både som solitär och i samplanteringar.

Projekt Fägersten

Höstdvala och födelsedagsfest

24 november, 2016
img_6016

Med höstens intåg gick det Fägerstenska renoveringsprojektet in i dvala. Nästintill iallafall. Det går lite saktare.

img_6009

En och annan inredningsdetalj åker upp på väggen, vi monterar lampor och flyttar runt på växterna. Tiden med de små stegens förändring har kommit.

img_6020

Vardagsrummet agerar fortfarande ofta min lilla arbetsplats under vardagskvällarna, trots att jag brutit mot den outsagda regeln att inte inreda rum som inte är renoverade. Jag har nämligen numera min mors gamla ärvda skrivbord på plats uppe i den kommande ateljén som fortfarande står med rivna tapeter och spacklat tak. Jag är väldigt glad över mitt lilla hörn, jag behövde det, men samtidigt är det skönt en kall novemberkväll att krypa upp i soffan med bloggdatorn i knäet och en kopp te på bordet. Bredvid mig ligger alltid min kompanjon Watson.

img_6026

I helgen som gick fyllde jag år och det blev precis den kick jag behövde. Plötsligt fick jag fart och ringde in målarbrorsan som kom och spacklade farstun och sen tog jag över och målade. Och precis som jag satt upp som mål var farstun färdigmålad till min dag och den lilla bjudningen jag hade.

img_6006

Födelsedagsmorgonen överraskade med ett oväntat besök av en god vän och hennes dotter. I handen den finaste buketten med liljor, rosor och mycket mer. Sitter här ännu och njuter. Nära på att jag borde släpa med mig den till kontoret varje dag för att maximalt njuta av den varje timma.

img_6039

Till kvällens bjudning åkte mannens ärvda finporslin fram. Själv stod han vid spisen och lagade en utmärkt asiatisk soppa och gästerna fyllde huset med prat och värme.

img_6056

Bland presenterna var mina 4 vita pinnstolar. En modell Ikea sålde för en massa år sedan. Inhandlades till mina föräldrars sommarhus en gång och när det sedan såldes lade jag beslag på dom. Det enda felet var ytbehandlingen. Så till min födelsedag passade jag på att önska mig dom vitlackerade och medan festen pågick bars dom in köket precis så fina som jag önskat.

 

Projekt Grevlunda skola

Oscars hus renoverar fönster till Grevlunda skola

23 november, 2016
img_6057

Vi susar fram genom ett höstdisigt Österlen och svänger upp i Kiviks lilla industriområden. Det skiljer sig mot vanliga sådana, här ser byggnader lite mer genomtänkta ut och flera har tänkt på utsikten över havet när de planerat sina industrikomplex. Längst upp vid en gammal äppelodling ligger en nybyggd byggnadsvårdsverkstad ståtligt placerad som om att den funnits där i åratal.

img_6074

Det vackra huset hör verkligen inte hemma i ett industriområde, men just här i lilla Kivik känns det nästan självklart. Huset har uppmärksammats i trakten och pris har delats ut. Ägaren möter oss i dörren och berättar stolt att hans son ritat byggnaden vi står i.

img_6065

Vi är här för att träffa just ägaren, Per Blomqvist, och lära oss mer om deras verksamhet. Anledningen till att vi lite extra fått upp ögonen för ”Oscars Hus” som företaget heter, är att de nu i vinter ska renovera alla fönster till Grevlunda skola. Ett mastigt jobb, men också ett kul jobb.  Per som är snickare gick en kurs i fönsterrenovering hos Allbäcks linoljeprodukter och det var i samband med det som idéen om ett byggnadsvårdföretag växte fram. Han började resan i ett hus som ägts av en Oscar, därav namnet, men idag huserar man som sagt i nybyggda lokaler i Kivik.

img_6076

Basen i verksamheten är fönsterrenoveringen, men även annan typ av byggnadsvård finns med i utbudet idag. Andra grenar är att de bygger också helt nya fönster efter gamla förlagor och har en butik där de säljer byggvaror med ett starkt fokus på rena och miljövänliga produkter.

img_6067

Hos Oscars hus finns både snickeri, glasmästeri och måleri under samma tak och detta förenklar för kunden. De renoverar fönster från alla tider och de äldsta karmarna de jobbat med var från 1750 och sitter på Stora Herrestads säteri. Per ler och berättar att det är roligare ju äldre fönstret är och han säger att det är viktigt att förstå att man kan renovera fönster gjorda  ända fram till 60-talet och att det inte alls är ekonomiskt försvarbart att slänga ut och sätta in nya. Många moderna material har vi dålig kunskap om och vi vet inte vad som kommer hända i åldringsprocessen, men gamla gedigna fönster behöver ibland bara lagas på några ställen och sen hålla i generationer vidare. Det där är både ekonomiskt och hållbart på sikt.

img_6060

Per lyfter också upp färgen som en viktig ingrediens. På Oscars hus målar man med linolja och där får man en färg som både håller väldigt länge och som sen är lätt att måla över när så är dags. Förarbetet är inte alls så betungande som plastfärgerna. Bland färgen hittar vi bl.a Ottossons färgmakeri i Genarp representerat. Lite extra kul då både jag, Susanna, och Nathalie har vuxit upp just i lilla Genarp.

img_6062

Vi tar ett varv i butiken och njuter av de gamla detaljerna och jag instämmer med Per när han säger att det är både miljötänk och estetik som är grundpelare i byggnadsvård, hållbart byggande.

img_6059

Vi tar så med oss den nyfunna kunskapen och insynen i ett väldigt trevligt företag. Vi kommer alldeles säkert tillbaka igen. Och har du vägarna förbi Kivik så missa inte att köra upp i backen i industriområdet och ta en titt i den lilla byggnadsvårdsbutiken.

Så småningom kommer vi även visa hur de nyrenoverade fönstren blir på Grevlunda skola. Det kommer bli ett ordentligt lyft och en lycklig dag när det fått återgå till sin forna glans.

Homestyling

Samarbete med Mäklarna Ekström

22 november, 2016
maklarnaekstrom_mg_5951_print2

Vi har nu med våra homestylingtjänster gått in i ett samarbete med Mäklarna Ekström, en lokal mäklarfirma som startade 1956 i det lilla fiskesamhället Skillinge på Österlen. 18 år gammal tog sonen Tor över verksamheten 1967 och idag har hans son, Marcus, i sin tur tagit stafettpinnen, medan Tor fortfarande är fullt aktiv i verksamheten.

På 80-talet började Mäklarna Ekström producera en liten tidning, Villaguiden, som snart blev populär i trakten. Trots den digitala åldern ges tidningen fortfarande ut, nu under namnet r.o.k, ett litet magasin med stort innehåll. Tidningen innehåller inte bara fastighetsannonser utan även intervjuer och reportage som inspirerar.

Just nu driver Mäklarna Ekström en kampanj där de bjuder nya kunder på en styling light. Vi är väldigt glada över att få göra detta tillsammans med dem och det är Louise som har huvudansvaret om detta område från 3kubiks håll.

Utöver den lilla stylingen så erbjuder vi även styling av hela hem och tillsätter allt från möbler till de små detaljerna som blir pricket över i.

Funderar du eller känner du någon som funderar på att sälja så tveka inte att höra av dig till någon av Mäklarna Ekströms fastighetsmäklare. www.maklarnaekstrom.se

Kolla in deras facebooksida.

 

3kubiks favoriter

3KUBIKS FAVORITER-TEMA SKUGGTÅLIGA KRUKVÄXTER

14 november, 2016
foto-2016-11-08-13-34-10

Bild: Monstera deliciosa, Araceae, kallaväxter

Kristinas Favorit

Monsteran kommer ursprungligen från Syd- och Mellanamerikas tropiska områden. Växten är en epifyt vilket innebär att den växer på andra växter utan att ta näring och vatten ifrån dem. Monsteran får luftrötter som man kan ta bort men inte allihopa då den tar upp syre med dem. De kan även ledas ner i krukan.

I vilt tillstånd kan växten bära annanassmakande frukter men den får sällan frukt inomhus. Frukterna blir då som en omogen grankotte.

foto-2016-11-08-13-38-32

Bild: Pilea peperomioides även kallad P. parasollpilea.

Susannas Favorit

Agnar Espegren introducerade Elefantöra i Sverige 1946. Den kommer ursprungligen från Kina.

Växten är  lättskött och trivs bäst i ljust till halvskuggigt fönster, men inte i söder. Den kan även stå en bit in i rummet. Elefantöra är lätt att föröka då det kommer små nya plantor hela tiden.

foto-2016-11-09-13-46-28

Bild: Ådrig linspeperomia, Peperomia rotundifolia var. pilosior Piperaceae, pepparväxter

Louises Favorit

Peperomian beskrevs först av Carl von Linné och kommer ursprungligen från Florida, Västindien, Centralamerika-Argentina. Växten bildar långa rankor och passar att ha i en ampel eller hög kruka. Den tål både sol och skugga och ska torka upp lätt mellan vattningarna. Den ska däremot inte stå i direkt sol.

e44fbc3a990fbcf2c481f5fbc14141a6

Bild: Asparagus aethiopicus, Asparagaceae, sparrisväxter. Bild från Gård & Villa i samarbete med Blomsterlandet.

Nathalies Favorit

Hängsparris är en art i familjen sparrisväxter som ursprungligen kommer från centrala och södra Afrika

Den trivs ute på sommaren och kan klara så låga temperaturer som 8° C. Växten bildar rotknölar, bulber, som lagrar vatten och näring.  Plantan kan få blommor och efter blomningen kan det komma bär, dessa bär är giftiga. Hängsparrisen är en lättskött växt som vill stå i skugga eller halvskugga, ej i stark sol.

Scenografiska projekt

Scenografi för reklamfoto – Roomexpo

8 november, 2016
roomexpo-uthyrning-reklambild-webb

Follow my blog with Bloglovin

Scenografi kan användas på många sätt och ett sätt som vi gillar väldigt mycket är att skapa för reklamfoto. Vi har vid två tillfällen haft möjligheten att jobba fram roliga idéer för Roomexpo och genomfört detta tillsammans med statister och fotograf Markus Fägersten.

Reklamfoto som sticker ut gör att dina kunder kommer ihåg dig i vimlet av all information som vi varje dag möts av.

Ett stort tack till alla som hjälpt till och till Backagården som lånade ut sitt växthus till oss.

framsida-roomexpo3-kopia